14-12-2018
Po raz trzeci w historii ZSP nr 4 i Ochotniczy Hufiec Pracy w Bełchatowie zorganizowały konkurs kulinarny pt. „Wigilijne smaki” dla uczniów Szkoły Branżowej I Stopnia w Bełchatowie w zawodzie kucharz oraz uczniów Technikum Gastronomicznego z ZSP nr 4.
Wyzwanie podjęło 11 dwuosobowych drużyn. Ich zadaniem było wykonanie dowolnej potrawy wigilijnej według własnego przepisu w ciągu 150 min. Po tym czasie uczniowie przekazali potrawę do degustacji. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd potrawy, ale także zorganizowanie i przygotowanie stanowiska roboczego, jakość i ilość wykonanej pracy, estetykę i porządek na stanowisku, znajomość i stosowanie przepisów BHP, a także zgodność wykonywanej pracy z zadanym tematem oraz umiejętność zaprezentowania potrawy. Wśród konkursowych dań znalazły się m.in. ravioli z kapustą i grzybami, kutia po ukraińsku, wieniec z nadzieniem kapuściano-grzybowym, ryba w sosie koperkowym, pierogi z grzybami.
Komisja konkursowa, w skład której weszli zarówno przedstawiciele HP 5-11, jak i ZSP nr 4, po długich naradach wyłoniła zwycięzców. Pierwsze miejsce zajęły Karolina Kłysik i Natalia Krawczyk za zupę grzybową z uszkami, drugie miejsce – Maciej Kurzawa i Krzysztof Płomiński za pieczonego karpia faszerowanego kaszą, a na trzecim uplasowały się Weronika Zaręba i Paulina Wojtasik, które upiekły słodką choinkę z makiem. Wszyscy biorący udział w konkursie otrzymali pamiątkowe dyplomy, a zwycięzcy atrakcyjne nagrody.
Komisja konkursowa, w skład której weszli zarówno przedstawiciele HP 5-11, jak i ZSP nr 4, po długich naradach wyłoniła zwycięzców. Pierwsze miejsce zajęły Karolina Kłysik i Natalia Krawczyk za zupę grzybową z uszkami, drugie miejsce – Maciej Kurzawa i Krzysztof Płomiński za pieczonego karpia faszerowanego kaszą, a na trzecim uplasowały się Weronika Zaręba i Paulina Wojtasik, które upiekły słodką choinkę z makiem. Wszyscy biorący udział w konkursie otrzymali pamiątkowe dyplomy, a zwycięzcy atrakcyjne nagrody.
Beata Duralska
ZSP nr 4
ZSP nr 4