Komunikat
  • Przypominamy, że od 1 lutego 2023 r. obowiązują krótsze dyżury Starostwa Powiatowego w Bełchatowie. We wtorki zarówno urząd jak i kasa czynne są do godz. 17. ∗
Czwartek 25 kwietnia 2024

Mistrzowskie gotowanie w „Ekonomiku”

Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
9 + 4 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
9 + 4 =
Krem z kasztanów, pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym i pierogi dyniowe z nadzieniem mięsno-warzywnym to mistrzowskie dania „jesiennej kuchni” w konkursie pt. „I ty możesz zostać masterchefem”. 28 listopada w  kulinarnej rywalizacji wzięli udział uczniowie klas gastronomicznych w ZSP nr 4. Starosta bełchatowski ufundował nagrody w ramach patronatu honorowego.
glowne
Konkurs, o formule podobnej do popularnego telewizyjnego programu, cieszy się z roku na rok rosnącym zainteresowaniem uczniów. W tegorocznej edycji udział wzięło jedenaście dwuosobowych zespołów, uczniów klas gastronomicznych Branżowej Szkoły I Stopnia i technikum z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Bełchatowie. Dla młodzieży jest to okazja do sprawdzenia swoich umiejętności, nie tylko tych stricte związanych ze sztuką gotowania, ale także radzenia sobie z presją czasu czy kontrolującym pracę na bieżąco okiem jurorów. Uczniowie przygotowywali wybrane przez siebie dania z użyciem jesiennych grzybów, warzyw i owoców. W konkursowym menu znalazły się m.in. crostini z grzybami i polędwiczki grzybowe, papryka faszerowana i pierogi dyniowe, szarlotka, a nawet krem z kasztanów. Warto zaznaczyć, że młodzież nie korzystała z żadnych półproduktów, ciasto na pierogi czy makaron przygotowywała samodzielnie.

Jury oceniało organizację stanowiska pracy, stosowanie przepisów bhp, poprawność procesu produkcji. Ważne były także smak i estetyka podania potrawy. Jak przyznała podczas ogłoszenia werdyktu Irmina Wojciechowska, dyrektor szkoły, wybór trzech najlepszych dań nie był prosty. Wszystkie były pyszne, apetycznie wyglądały i pachniały. Nagrodzeni zostali: I. Ida Lis i Jakub Papuga za krem z kasztanów, II. Kacper Dychto i Dawid Szymczyński za pierś z kaczki; III. Katarzyna Banasiak i Anna Gorczyca za pierogi dyniowe z nadzieniem mięsno-warzywnym,. Laureaci otrzymali sprzęt elektryczny przydatny w kuchni, ufundowany przez starostwo.

Pozostali uczestnicy konkursu: Sebastian Turniak i Dominik Buliński, Anna Janus i Natalia Nowakowska, Natalia Rybak i Kinga Graczyk, Weronika Domańska i Sara Ceglarek, Karolina Bartos i Martyna Sikora, Martyna Grodzka i Kinga Ciach, Jakub Antczak i Maksymilian Jermolenko, Karolina Kłysik i Julia Mikulska.

Konkurs zorganizowały wspólnie: ZSP nr 4, Łódzka Wojewódzka Komenda OHP, Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Bełchatowie. Celem pomysłu jest promocja szkolnictwa zawodowego, pomoc młodzieży w zdobywaniu umiejętności potrzebnych w aktywnym poszukiwaniu pracy, zachęcanie jej do aktywności i planowania swojej kariery. Inicjatywa z pewnością zasługuje na uznanie i naśladowanie.
 
… i ja tam przebywałam,
szarlotką i pierogami się poczęstowałam;)
Agnieszka Zawodzińska
Zespół PR , Starostwo Powiatowe w Bełchatowie
← powrót