Komunikat
  • Przypominamy, że od 1 lutego 2023 r. obowiązują krótsze dyżury Starostwa Powiatowego w Bełchatowie. We wtorki zarówno urząd jak i kasa czynne są do godz. 17. ∗
  • W piątek, 29 marca 2024 r., Starostwo Powiatowe w Bełchatowie, Nieodpłatna Pomoc Prawna, Poradnictwo Obywatelskie, Terenowy Punkt Paszportowy i Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności będą NIECZYNNE. ∗
Piątek 29 marca 2024

Przez żołądek do serca gimnazjalistów

Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
4 + 1 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
4 + 1 =
Lekcje otwarte, pokazy kulinarne, kosmetyczno-fryzjerskie, degustacje smakołyków i konkursy odbyły się w ZSP nr 4, w których wzięło udział blisko pięciuset gimnazjalistów. Szkoła w oryginalny sposób zaprezentowała to, czego uczy każdego dnia.
kambit zajawka
„Dzień w Ekonomiku – Smacznie, Zdrowo, Naukowo…” to wspólne przedsięwzięcie nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Bełchatowie propagujące zdrowe odżywianie, zdrowy styl życia, uprawianie sportów oraz edukację zawodową. Zaproszono do udziału w nim blisko pięciuset uczniów z 16 szkół gimnazjalnych. Na zaproszenie odpowiedzieli także przedstawiciele 22 firm i instytucji, z którymi współpracuje szkoła. Goście wzięli udział w lekcjach i pokazach, m.in. parzenia kawy, sporządzania koktajli bezalkoholowych, pielęgnacji dłoni, wykorzystania arkusza kalkulacyjnego w logistyce, ekonomiki zdrowego żywienia.


Renata Musiał poprowadziła wykład na temat „Czego uczą nas podróże?”. Ciekawe były także inne prelekcje: Pawła Łuszcza o roli banków w naszym życiu, Agnieszki Dobrzelak i Anity Kupińskiej o iluzji w reklamie i Ewy Wójcik o zdrowym odżywianiu i zdrowym stylu życia, a także pokaz fitness i fryzur awangardowych.

Poprzez prezentację multimedialną „Dlaczego warto uczyć się zawodu w technikum?” zachęcano gimnazjalistów do nauki w szkole „Pod lasem”. Gości zaangażowano także do udziału w kilku turniejach. Wiele śmiechu i radości dostarczył konkurs „Nasze zawody na wesoło!”, w którym gimnazjaliści wykonywali różne zadania praktyczne związane z profilami kształcenia w ZSP nr 4: robienie łabędzia z ręcznika, zaplatanie warkocza na czas z zawiązanymi oczami, bieg z jajkiem na łyżce, szacowanie ilu uczniów jest na palecie itp.
Zainteresowaniem cieszyły się stoiska firm i instytucji współpracujących ze szkołą oraz degustacja smacznych potraw regionalnych.
← powrót