13-06-2025
Uwaga ważna informacja !
Mając na uwadze okres letni, podczas którego ryzyko transmisji wirusa ASF ze środowiska naturalnego do gospodarstw utrzymujących świnie znacząco wzrasta, należy pamiętać o środkach zapobiegawczych. Pamiętaj Afrykański pomór świń to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świniodziki oraz dziki.
Infografika dostępna w załączniku.
Mając na uwadze okres letni, podczas którego ryzyko transmisji wirusa ASF ze środowiska naturalnego do gospodarstw utrzymujących świnie znacząco wzrasta, należy pamiętać o środkach zapobiegawczych. Pamiętaj Afrykański pomór świń to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świniodziki oraz dziki.
Infografika dostępna w załączniku.

Wirus jest odporny na wysoką temperaturę, procesy gnilne, wędzenie, krótkotrwałe gotowanie, wysychanie, potrafi przetrwać do lat w mrożonym mięsie.
Zainfekowane zwierzęta są trwale zakażone, a wirus obecny jest e wszystkich płynach ustrojowych, wydalinach i wydzielinach. Bardzo szybki przebieg choroby sprawia, że zwierzęta padają w dobrej kondycji. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt ięga nawet 100%. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.
DROGI ZAKAŻENIA
Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Wirus Afrykańskiego pomoru świń rozprzestrzenia się:
za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo,
skażonego sprzętu i narzędzi,
zwierząt dzikożyjących – dzików,
zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy),
skażoną paszę,
skażoną wodę,
skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików.
Więcej informacji tutaj:
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/afrykanski-pomor-swin
Zainfekowane zwierzęta są trwale zakażone, a wirus obecny jest e wszystkich płynach ustrojowych, wydalinach i wydzielinach. Bardzo szybki przebieg choroby sprawia, że zwierzęta padają w dobrej kondycji. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt ięga nawet 100%. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.
DROGI ZAKAŻENIA
Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Wirus Afrykańskiego pomoru świń rozprzestrzenia się:
za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo,
skażonego sprzętu i narzędzi,
zwierząt dzikożyjących – dzików,
zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy),
skażoną paszę,
skażoną wodę,
skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików.
Więcej informacji tutaj:
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/afrykanski-pomor-swin