Komunikat
  • Godziny pracy Powiatowego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności: poniedziałki, środy, piątki 8.00 - 15.00, wtorki 8.00 - 16.30, czwartki 8.00 - 12.00. ∗
  • Wydział Architektury i Budownictwa oraz Wydział Geodezji, Kartografii i Katastru Starostwa Powiatowego w Bełchatowie - w każdy poniedziałek nie prowadzi bezpośredniej obsługi mieszkańców na stanowiskach merytorycznych. ∗
Link do EPUAP Link do mapy strony
Piątek 25 kwietnia 2025

Emilian Łyga i Snacklab w rankingu Financial Times

Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
3 + 1 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
3 + 1 =
Wzór- sumienności, wiary w swoje możliwości i dążenie do wyznaczonego celu, tak w kilku słowach można przedstawić właściciela firmy Snacklab- Emiliana Łygę. Przedsiębiorcę, który mimo swego młodego wieku, osiągnął sukces jakim nie może poszczycić się żadna inna firma na ternie powiatu- Snacklab w rankingu Financial Times została wskazana jako jedna z 1000 najszybciej rozwijających się w Europie. Sukcesu przedsiębiorcy pogratulował Starosta Bełchatowski Jacek Zatorski.
GŁÓWEN
Początki tego sukcesu sięgały przysłowiowego garażu. Pierwsza produkcja chrupek kukurydzianych miała miejsce na prywatnej posesji w Bełchatowie. Dzisiaj Snacklab jest obecny ze swoim flagowym produktem - Fruitusiami - w całej Polsce, a w rankingu Financial Times firma została wskazana jako jedna z 1000 najszybciej rozwijających się w Europie. Jej właściciel ma 28 lat. Zdobywał wiedzę na międzynarodowych uczelniach w Sztokholmie (CEMS Master in International Management), Waszyngtonie (George Mason University), Wiedniu (University of Vienna), San Francisco (UC Berkeley) i Singapurze (NUS Business School), a także w Warszawie (Szkoła Główna Handlowa).

Działalność produkcyjna była początkowo prowadzona przez rodziców Pana Emiliana na prywatnej posesji gdzie się wychował. Po jego powrocie ze studiów do rodzinnego miasta nastąpił przełom w rozwoju przedsiębiorstwa, bowiem pomoc w prowadzeniu rodzinnego biznesu do tej pory zdalna zamieniła się w codzienną, bez ograniczeń związanych z odległością. Ze Szwecji młody przedsiębiorca wrócił z pomysłem na brand Fruitusie z przekonaniem, że jest miejsce na polskim rynku na owocowe przekąski. Pierwszym Klientem, którego pozyskała firma była Biedronka. Kilka miesięcy później kukurydziane propozycje znalazły się wśród TOP5 najczęściej wybieranych produktów w całej sieci. Ponadto współpracują z firmami- Lidl, Dino, Netto, Polomarket, Aldi, Żabka, Eleclerc, Stokrotka czy Eurocash. To łącznie kilkadziesiąt tysięcy sklepów.

Oprócz smaku produktów i charakterystycznej marki - Fruitusiów - przewagą konkurencyjną firmy jest specjalizacja w produkcji wielosmakowych kulek kukurydzianych oraz proces produkcyjny umożliwiający mieszanie różnych wariantów smakowych w jednej paczce.

Obecnie Snacklab sp. z o.o. produkuje swoje wyroby w nowoczesnej hali produkcyjnej w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Posiada pięć linii pakujących, autorską technologię produkcji i siedzibę o powierzchni kilku tysięcy metrów kwadratowych na blisko dwóch hektarach.

Firma planuje dalsze inwestycje i międzynarodową ekspansję. - Przed nami rynek zagraniczny i premiera brandu NOMZ - kukurydzianych przekąsek o wytrawnych smakach jak wasabi, ser, bekon, ketchup czy zielona cebulka. Wierzę, że ten kierunek rozwoju pozwoli na utrzymanie tak imponującego wzrostu jaki wyróżnił Financial Times, czyli niemal 80% rocznie. Być może z udziałem dystrybutora lub inwestora, który uwierzy w potencjał nowych produktów na rynku FMCG. – zaznacza Emilian Łyga.prezes zarządu Snacklab sp. z o.o.

Gratuluję determinacji i wiary w sukces. Jesteście Państwo przykładem dbałości o jakość która, pozwoliła przetrwać wyzwania i dynamicznie się rozwijać- podkreślił Starosta Bełchatowski Jacek Zatorski.

Jeszcze w tym roku firma wypuści na rynek nowe smaki, które zdaniem właściciela z pewnością przypadną do gustu klientom.
 
← powrót