22-10-2024
Ognista, jesienna, wegańska, po japońsku i w bardziej tradycyjnej wersji – papryka królowała dzisiaj w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie podczas konkursu „I Ty możesz zostać Masterchefem”. Różne wariacje na temat faszerowanej papryki przygotowało sześć dwuosobowych drużyn z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz ze szkoły branżowej I stopnia. Wydarzenie patronatem objął Starosta Bełchatowski Jacek Zatorski.
- Kolejna, XI już edycja tego konkursu świadczy o tym, że kierunki gastronomiczne mają się dobrze. Tematem dzisiejszych zawodów w gotowaniu jest papryka i życzę uczestnikom przygotowania pysznych dań z tego jesiennego warzywa – zwrócił się do uczestników Członek Zarządu Marek Jasiński, który na zakończenie pogratulował im potraw na wysokim poziomie, które były nie tylko smaczne, ale również atrakcyjnie podane.
Komisja oceniała potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potraw pod względem technologicznym, estetyka podania i smak.
I miejsce zajęły Ewelina Gajda i Julia Konieczna (papryka „jako tako po japońsku” z sezamową sałatką z marchwi i ogórka), II miejsce duet Iza Gąsiorowicz i Alicja Błoch (ognista papryka z wołowiną i orzechami pekan oraz sosem z czosnkiem niedźwiedzim), a III miejsce Magdalena Komorowska i Paulina Zając (jesienna papryka w sosie pomidorowym z nutą bazylii).
Organizatorem konkursu była Łódzka Wojewódzka Komenda OHP w Łodzi wraz z Młodzieżowym Centrum Kariery w Bełchatowie we współpracy z ZSP nr 2 w Bełchatowie i Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną w Bełchatowie.
Komisja oceniała potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potraw pod względem technologicznym, estetyka podania i smak.
I miejsce zajęły Ewelina Gajda i Julia Konieczna (papryka „jako tako po japońsku” z sezamową sałatką z marchwi i ogórka), II miejsce duet Iza Gąsiorowicz i Alicja Błoch (ognista papryka z wołowiną i orzechami pekan oraz sosem z czosnkiem niedźwiedzim), a III miejsce Magdalena Komorowska i Paulina Zając (jesienna papryka w sosie pomidorowym z nutą bazylii).
Organizatorem konkursu była Łódzka Wojewódzka Komenda OHP w Łodzi wraz z Młodzieżowym Centrum Kariery w Bełchatowie we współpracy z ZSP nr 2 w Bełchatowie i Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną w Bełchatowie.